30 augustus 2022

Hoe kunt u extra goed slapen tijdens het kamperen? – Gebruik deze 5 slimme tips

Lekker slapen tijdens het kamperen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Vreemde geluiden, een ander bed en vaak een andere temperatuur dan u gewend bent. Wanneer u niet uitgerust wakker wordt op vakantie, kan dit de vakantiepret belemmeren. In deze blog geven we 5 tips zodat u en uw kinderen gegarandeerd goed slapen tijdens het kamperen.

Gekwetter van vogels, grassprieten tussen de tenen en dauw over het land. Wakker worden op de camping is zo slecht nog niet. Al helemaal niet wanneer u lekker uitgerust opstaat. Met de 5 onderstaande tips zorgt u voor een goede nachtrust tijdens het kamperen:

 1. Kies het juiste luchtbed of slaapmatje
 2. Neem de juiste slaapzak mee
 3. Zorg ervoor dat uw (jonge) kinderen ook goed slapen
 4. Gebruik deze 5 inpaktips
 5. Onderneem overdag activiteiten

Word lekker uitgerust wakker tijdens het kamperen met deze 5 tips!

We gaan op vakantie om uit te rusten en ons hoofd leeg te maken. Een slechte nachtrust kan ervoor zorgen dat u zich minder goed kan ontspannen op vakantie. Zorg dat u goed voorbereid op vakantie gaat zodat u écht tot rust komt tijdens de vakantie!

TB20220629 0565

Heeft u moeit met tot rust komen op vakantie?

Eerder schreven we een blog waarin we u 7 manieren geven om tot rust te komen tijdens uw vakantie.

Lees de blog

1. Kies het juiste luchtbed of slaapmatje

Een comfortabel bed bevordert de nachtrust. Om ervoor te zorgen dat u goed kunt slapen tijdens het kamperen kiest u dus een goed luchtbed of slaapmatje, maar wat schaft u aan?

Een slaapmatje en luchtbed hebben elk zo zijn voor- en nadelen. We zetten ze voor u op een rij:

Luchtbed

Voordelen:

 • Makkelijk opvouwbaar
 • Relatief lage prijs - voor zo’n 20 euro schaft u er al één aan -
 • Steeds vaker uitgerust met een voet- of elektrische pomp, niet meer zelf pompen dus!

 

Nadelen:

 •  Risico op een lek, neem dus een plaksetje mee
 • Een luchtbed isoleert minder goed, een isolatiemat voor eronder voorkomt dit

Slaapmat

Voordelen:

 • Licht van gewicht en bijvoorbeeld ideaal voor een fietsvakantie
 • De meeste matjes blazen zichzelf op en hebben de mogelijkheid om deze zelf nog iets harder op te blazen
 • Isoleert beter dan een luchtbed

 

Nadelen:

 • Minder compact dan een luchtbed
 • Duurder in aanschaf

Extra breed en dik of juist heel smal en dun, luchtbedden en slaapmatjes zijn er in verschillende vormen en maten. Voor uitgebreid advies kunt u het beste een kampeerwinkel opzoeken en even proef liggen om te kijken wat het beste bij u past. Bij De Twee Bruggen zit de grootste outdoor- en kampeerwinkel van Nederland om de hoek. Komt dat even goed uit😉

2. Neem de juiste slaapzak mee

Net als luchtbedden en slaapmatjes zijn er verschillende soorten slaapzakken. Bij het uitzoeken van een goede slaapzak zijn er een aantal zaken waar u op moet letten:

 • Houd rekening met het vervoer. Heeft u bijvoorbeeld weinig ruimte in de auto of gaat u rondtrekken? Dan is het prettig om een lichte slaapzak mee te nemen.
 • Pas uw slaapzak aan de temperatuur aan. In de winter is een dikke slaapzak echt noodzakelijk, terwijl in de zomer een lichter exemplaar ook voldoet.
 • Kies een model dat voldoende isoleert. Zo isoleert het mummiemodel, die taps toe loopt bij de voeten, beter dan het dekenmodel waarin u meer ruimte heeft bij de benen.
 • Kies materiaal dat bij u past. Synthetische vulling is snel droog en doorgaans antiallergisch, terwijl een slaapzak met dons vulling u extra warmte geeft.
 • Als laatste is het van belang om de juiste maat te kopen. Zoek er eentje uit die 20-30 centimeter langer is dan u zelf.

 

Een goede slaapzak voor uw kinderen

Kinderen passen natuurlijk ook in een volwassenenslaapzak, maar deze zijn al snel te koud voor ze, omdat veel loze ruimte niet verwarmd wordt. Schaf voor uw kinderen daarom ook een passende slaapzak aan. Maar welke slaapzak schaft u aan voor uw kind? Doorgaans heeft u de keuze tussen een katoenen of polyester kinderslaapzak.

Naast dat katoen fijner aanvoelt, neemt het ook zweet en vocht op. Polyester is daarentegen lichter van gewicht en waterafstotend. Het droogt snel en wordt minder snel vies.

3. Zorg ervoor dat uw (jonge) kinderen ook goed slapen

Uw eigen nachtrust hangt samen met die van uw kinderen. Daarom is het wenselijk dat uw kinderen lekker slapen tijdens het kamperen. Vooral met jonge kinderen kan het lastig zijn om een fijne slaapplaats te creëren.

Bereid u daarom goed voor op het kamperen met (jonge) kinderen en neem alle benodigdheden mee zodat uw kind goed slaapt op vakantie.

TB20220629 1134

Wilt u zeker weten dat u niks vergeet op uw kampeervakantie met kinderen?

Download ons e-book (inclusief uitgebreide paklijst)

Als uw kinderen het niet gewend zijn om in een ander bed te slapen kan het helpen om het campingbedje, slaaptent of de slaapzak vooraf aan de kampeervakantie al eens uit te proberen. Zet het bedje of de slaaptent in de kamer van uw kind, zodat hij of zij er vast aan kan wennen.

Zorg daarnaast voor een rustige kampeerplaats. Staat u dicht bij het zwembad, de bar of naast een toiletgebouw, dan bestaat de kans dat uw kind eerst even moet wennen aan onbekende omgevingsgeluiden. Tip: een white noise apparaat werkt rustgevend en onderdrukt deze omgevingsgeluiden.

4. Gebruik deze 5 inpaktips

De voorbereidingen voor een goede nachtrust zijn bijna allemaal getroffen. Met deze laatste inpaktips zorgt u ervoor dat u er echt alles aan heeft gedaan om rustig te slapen tijdens het kamperen.

 • Oordoppen

Bent u gevoelig voor omgevingsgeluid? Neem een set oordoppen mee zodat u tijdens de nacht niet wakker wordt van bijvoorbeeld uw buren of andere onbekende geluiden.

 • Eigen kussen

Niets ligt lekkerder dan uw eigen kussen. Neem deze dan ook mee op vakantie! Ligt niet alleen lekker in uw kampeerbed, maar ook als u tijdens de reis een oogje dicht wil doen.

 • Kruik

Heeft u het snel koud? Een kruikje met warm water mee de slaapzak in doet wonderen. Daarmee is de slaapzak zo opgewarmd en heeft u het de hele nacht lekker warm.

 • Isolatiemateriaal

Neem een isolerende deken mee om ervoor te zorgen dat de kou van de grond niet door uw luchtbed of slaapmatje trekt. Zo heeft u het minder snel koud.

 • Dekens

Heeft u alle bovenstaande tips opgevolgd, maar houdt u koude nachten op de camping? Dan is het praktisch om een extra deken – of meerdere dekens – mee te nemen die u ’s nachts over de slaapzak legt.

TB20220713 0040

Fietsen en wandelen in de Achterhoek

Houdt u van fietsen of wandelen in de natuur? In de Achterhoek vindt u uitgestrekte bossen, heidevelden en authentieke boerderijen die u met de fiets of wandelend gemakkelijk bezoekt.

Ontdek de natuur in de Achterhoek

5. Onderneem overdag activiteiten

Wanneer u overdag van alles onderneemt, bent u ’s avonds wel toe aan uw rust. Of u nu een dag eropuit wil of liever op ons vakantiepark blijft, er is op en rond ons vakantiepark genoeg te doen. Zo kruipt u – en uw kids - in de avond moe maar voldaan in de slaapzak!

We zien u graag op ons park!

Hendrik-Jan Mensink
Eigenaar De Twee Bruggen