Musea in de Achterhoek, Gelderland

Met een bezoek aan een Achterhoeks museum leert u de streek steeds beter kennen. Duik in de geschiedenis waarbij u kennismaakt met oude gebruiken, bekijk kunst van toonaangevende kunstenaars of luister naar eeuwenoude verhalen die de geschiedenis tot leven laten komen. Of ontdek de kracht van de Achterhoekse maakindustrie, met regionale bedrijven die internationale bekendheid hebben verworven in hun nichemarkt.

Bezoek een van de volgende Achterhoekse musea

Benieuwd welke musea een bezoek waard zijn? Wij hebben ze voor u op een rij gezet:

Brandweermuseum Borculo

Brandweermuseum

Hoe ging dat vroeger, een brand blussen? Het antwoord op deze vraag (en nog véél meer!) vindt u bij het Brandweermuseum in Borculo. Ontdek hier een van Nederlands grootste collecties: van brandweerwagens tot diverse pompen en kleding.

Meer over het Brandweermuseum
10Mondriaanraam2011vix

Het Mondriaanhuis

Toen Piet Mondriaan jong was, bracht hij zijn tijd door aan de Zonnebrink in Winterswijk. Daar ontwikkelde hij zijn passie voor tekenen en schilderen en maakte hij zijn eerste werken. Met een bezoek aan het Mondriaanhuis krijgt u een gratis audiotour.

Meer over Het Mondriaanhuis
Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh

Eén van de grootste waterburchten in Nederland is Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg. Vroeger leefden er machtige heren en graven Van den Bergh - vandaag is de dag is het een plek waar historische verhalen opnieuw tot leven komen.

Meer over Huis Bergh
Museum MORE

Museum MORE

Bij Kasteel Ruurlo -een van Nederlands mooiste kastelen, waaromheen u overigens ook heerlijk kunt wandelen- vindt u Museum MORE. Hier vindt u het levenswerk van modern realistische kunstenaar Carel Willink. De collectie bevat 20ste-eeuwse en hedendaagse kunst die tot nationaal erfgoed behoren.

Meer over Museum MORE
Nationaal Onderduikmuseum Aalten

Onderduikmuseum

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten vertelt het verhaal over het leven van een gemeenschap in De Tweede Wereldoorlog. U ontdekt hoe burgers in de bezettingsjaren de dagen doorkwamen en hoe onderduikers werden ondergebracht.

Meer over het Onderduikmuseum
Erve Kots

Openluchtmuseum Erve Kots in Lievelde

Zodra u Erve Kots in Lievelde nadert, ziet u de oud-Saksische herberg al opdoemen. Het openluchtmuseum laat u ervaren hoe het was om als boer in de Achterhoek te leven. Tijdens de tour luistert naar de verhalen en bezoekt u zowel een molen als een zagerij.

Meer over Erve Kots
Museum Bocholt

Textil Museum Bocholt

In Bocholt -net over de grens in Duitsland- draaiden ooit meer dan 20.000 klossen in de spinnerij Herding. Vandaag de dag is het een indrukwekkend gebouw -met maar liefst 4 verdiepingen- waar in textielindustrie van vroeger weer tot leven komt.

Meer over Textil Museum Bocholt