Brandweermuseum in Borculo

Hoe ging dat vroeger, een brand blussen? Het antwoord op deze vraag (en nog véél meer!) vindt u bij het Brandweermuseum in Borculo. Hier ligt een van Nederlands grootste collecties brandweermaterieel dat vroeger behoorde tot de uitrusting van brandweerkorpsen: van brandweerwagens tot diverse pompen en kleding.

Bij het Brandweermuseum leert u al snel dat het vroeger niet eenvoudig was om branden te bestrijden. Zo waren huizen gemaakt van hout waardoor het vuur eenvoudig oversprong én beschikte men niet over de materialen van nu. Zo werden er leren emmers met water gevuld om het vuur te blussen. Later werd de eerste pomp uitgevonden, die in een bak water werd geplaatst. Deze ontwikkeling ziet u ook in de collectie van het Brandweermuseum.

Het Brandweermuseum is gevestigd in de voormalige Hofschool en toont een rijke voorstelling. U gaat onder andere terug naar 1925, toen Borculo en de omgeving werd getroffen door een cycloon waarbij de ravage enorm was en de brandweer een belangrijke rol speelde.

Openingstijden en adres

Het museum is de hele week geopend.

  • Van zaterdag tot en met maandag zijn de deuren geopend van 14:00 uur tot 16:00 uur.
  • Van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 uur tot 16:00 uur.

Vanaf De Twee Bruggen is het een half uur rijden met de auto.
Kijk op www.brandweermuseumborculo.nl voor meer informatie. 

Brandweermuseum Borculo
Hofstraat 5
7271 AP Borculo

Ontdek alle musea