03 juli 2023

Reisspellen op vakantie: voor onderweg én op de camping

“Zijn we er al?” Tsja… Uren in de auto zitten, op het vliegveld wachten of in de trein doorbrengen vindt niemand leuk. Het zijn daarom dé momenten waarop leuke reisspelletjes het verschil maken. Zeker als u met kinderen op vakantie gaat. Voorkom dat u enkel een oud pak speelkaarten vindt in uw tas of de kasten van uw caravan. Ga goed voorbereid op reis! Dit zijn de leukste reisspellen voor onderweg én op de camping.

Vind de leukste spelletjes voor…

Reisspellen staan uiteraard op de paklijst voor uw vakantie. Zeker weten dat u -naast leuke spellen- niets vergeet? Vraag dan vrijblijvend een van onze checklists aan, voor het kamperen óf een verblijf in een accommodatie.

Checklist kamperen aanvragen Checklist accommodaties aanvragen

Onderweg: in de auto, de trein of het vliegtuig

Compact, licht qua gewicht en dus makkelijk mee te nemen. Het liefst met zo min mogelijk (kleine) onderdelen, maar wel met maximaal speelplezier. Reisspelletjes voor in de auto, de trein of het vliegtuig dienen minimaal aan deze eisen te voldoen.

Wij geven per spel aan wat het minimaal aantal spelers is en vanaf welke leeftijd het spel wordt aanbevolen door de fabrikant. Zo ziet u in één oogopslag welke spellen geschikt zijn voor uw reisgezelschap.

1. Dobbelspellen

Dobbelspellen zijn perfect voor onderweg. Ieder krijgt rustig een beurt en heeft z’n eigen ‘scorebord’. U gooit de dobbelstenen bijvoorbeeld in de deksel van de spelletjesdoos of een ruime(re) bak, zodat deze niet onder de auto- of vliegtuigstoel verdwijnen – en daarmee abrupt een eind komt aan het spel.

De 5 leukste dobbelspellen voor onderweg zijn…

 • Keer-op-keer: tot 6 spelers en vanaf 8 jaar
  Probeer om als eerst een kaart vol te kruizen.
 • Yahtzee: geen spelerslimiet en vanaf 8 jaar
  Een klassieker! U probeert om zoveel mogelijk punten te dobbelen.
 • Qwixx: tot 5 spelers en vanaf 8 jaar
  Van-links-naar-rechts afkruisspel om een zo hoog mogelijke score te behalen.
 • Regenwormen: tot 7 spelers en vanaf 8 jaar
  Dobbel om de beurt om de beste combinaties te vormen.
 • Kolonisten van Catan dobbelspel: tot 4 spelers en vanaf 8 jaar
  Snelle variant van het klassieke bordspel.

2. Kaartspellen

Kaartspellen zijn bij uitstek geschikt voor onderweg. Niet alleen vanwege de compactheid, maar ook vanwege de eenvoudige spelregels. Daarnaast fungeren kaartspellen als een soort conversation starter: ze stimuleren interactie met (onbekende) mensen, bijvoorbeeld in de trein of het vliegtuig!

 • Uno: tot 10 spelers en vanaf 7 jaar
  Een klassiek kleur- en cijfermatchend spel met als doel kaarten kwijt te raken.
 • Dobble: tot 8 spelers en vanaf 6 jaar
  Observatie- en snelheidsspel waarbij u overeenkomende symbolen moet vinden.
 • Exploding Kittens: tot 5 spelers en vanaf 8 jaar
  Een humoristisch, strategisch spel dat lijkt op Russisch roulette. Let op: kiest u voor de NSFW (Not safe for work)-versie, dan geldt de leeftijdsgrens vanaf 16 jaar.
 • Love Letter: tot 4 spelers en vanaf 10 jaar
  Een spel van risico en geluk waarin u strijdt om de liefdesbrief voor de prinses.
 • Koehandel: tot 5 spelers en vanaf 10 jaar
  Tactisch bieden en bluffen om de meest waardevolle dierensets te verzamelen.

3. Bordspellen als reisversie

Uitgebreid Monopoly’en zit er niet in… maar gelúkkig bestaan van de leukste bordspellen handige reisedities, die u prima meeneemt op de achterbank van uw auto! Denk bijvoorbeeld aan…

 • Ticket to Ride: New York / Amsterdam / Londen: tot 4 spelers en vanaf 8 jaar
  Kleinere (en snellere) versies van het populaire bordspel Ticket to Ride (PS, er bestaan óók puzzelboeken!).
 • Carcassonne Travel Edition: tot 5 spelers en vanaf 7 jaar
  Creëer landschappen en scoor punten voor het voltooien van steden, wegen en kloosters.
 • Hive Pocket: tot 2 spelers en vanaf 9 jaar
  Schaken insecten om de bijenkoningin te omsingelen.
 • Qwirkle Travel Edition: tot 4 spelers en vanaf 6 jaar
  Plaats tegels op het speelveld om rijen te vormen.
 • Forbidden Island: tot 4 spelers en vanaf 10 jaar
  Werk samen om waardevolle schatten verzamelen.
Kamperen jeu de boules
Kamperen
Kamperen3
Voetbal2

Op de camping

Staat u dit jaar op een camping? Dan reist u er hoogstwaarschijnlijk met een auto naartoe – misschien zelfs mét caravan. Dat betekent dat u ruimte heeft voor grotere spellen! Maar wat neemt u mee: echte klassiekers of een keer iets anders?

Op regenachtige dagen

Monopoly, Risk, Scrabble, een potje pesten of Mens-erger-je-niet… Hoewel de laatste erg toepasselijk is op een regenachtige dag, vindt u het vast leuk om iets nieuws te proberen. Daarom benoemen wij hieronder enkele spellen die u wellicht nog niet kent. Ze bestaan nog niet lang, maar zijn wél razend populair (en niet altijd geschikt voor jonge kinderen). Laat u zich inspireren:

 • Pandemic: 2-4 spelers en vanaf 8 jaar
  U speelt niet tegen elkaar, maar samen tegen het spel… Tegen het spel? Ja, want als leden van een ziektebestrijdingsteam hebben jullie de taak om 4 dodelijke ziektes te stoppen voordat deze de wereld overnemen. Ieder krijgt een unieke rol en moet zijn speciale vaardigheden strategisch inzetten om de ziektes te behandelen en genezen.
 • Cards Against Humanity: 4-10 spelers en vanaf 17 jaar
  Liggen de kinderen in bed en wilt u wel iets anders doen dan Regenwormen? Neem dan het spel Cards Against Humanity mee. Zeker als u van donkere humor houdt, is dit iets voor u: tijdens dit partyspel -voor volwassenen- formuleert de meest humoristische (en ongepaste) zinnen door vraagkaarten te beantwoorden met antwoordkaarten. Let op: sommige kaarten bevatten aanstootgevend of ongepast materiaal. Daarom is het spel voornamelijk geschikt voor groepen mensen die elkaar goed kennen en begrijpen.
 • Carcassonne: 2-5 spelers en vanaf 7 jaar
  Met dit spel bouwt en verovert u middeleeuwse steden, wegen en kloosters met landschapstegels. Door uw meeples (kleine houten poppetjes) zo strategisch mogelijk te plaatsen, tracht u zoveel mogelijk punten te scoren. Het spel eindigt als alle tegels zijn geplaatst, waarna de speler met de meeste punten wint.
 • Codenames: 4-8 spelers en vanaf 14 jaar
  Het rode team neemt het op tegen het blauwe team. Er liggen 25 kaarten op tafel en aan u de uitdaging om als eerst alle woorden van het andere team te raden. Door goed na te denken, te luisteren en te overleggen probeert u woorden te raden aan de hand van éénwoordige aanwijzingen.

Buiten in de zon!

Geen bord- of kaartspellen, maar lekker actief ontspannen met de leukste spellen in de zon. Met uw gezin, maar misschien ook met de buren (of zelfs het hele veld!) van het vakantiepark. Zo leert u (en uw kinderen) elkaar op een laagdrempelige manier kennen en ervaart u samen het échte vakantiegevoel.

Hoe u deze spellen opzet, beschrijven wij graag voor u:

Capture the flag

Capture the flag is een buitenactiviteit waarbij twee teams strijden om de vlag van het andere team te veroveren en naar hun eigen basis te brengen, zonder te worden getikt door een tegenstander.

 • Vanaf 4 spelers (2 tegen 2)
 • Vanaf 6 jaar
 • Speeltijd 30-60 minuten

Wat heeft u nodig?
U heeft 2 items nodig die als "vlaggen" dienen: denk aan een doek, een frisbee, een stokje, et cetera. Daarnaast heeft u een open ruimte nodig om het speelveld op te zetten - bij voorkeur met wat natuurlijke obstakels zoals bomen of heuvels. Dat maakt een kampeerveld een perfecte plek!

Hoe gaat het in z’n werk?
1. Verdeel de spelers in 2 even teams en markeer de 2 basissen aan tegenovergestelde zijden van het speelveld, met elk een vlag. Het doel van het spel is immers om de vlag van het andere team te veroveren en naar uw eigen basis te brengen.
2. Als een tegenspeler op uw basis komt, mag u hem of haar aantikken. Eenmaal ‘aangetikt’, moet diegene naar gevangenis-gebied op de basis van uw eigen team.
3. U bevrijdt gevangen spelers door uw teamgenoot aan te tikken op de vijandelijke basis, zonder zelf aangetikt te worden.
4. Het spel eindigt zodra een team erin slaagt de vlag te veroveren en naar hun eigen basis te brengen.

Spikeball

Spikeball is een energiek spel dat lijkt op volleybal, maar wordt gespeeld met een klein, rond net en een bal. Teams van twee proberen de bal op het net te slaan (dus niet gooien!), op een manier die de tegenstander niet kan retourneren.

 • 4 spelers (2 tegen 2)
 • Vanaf 10 jaar
 • Speeltijd 10-15 minuten per spel

Wat heeft u nodig?
U heeft een Spikeball-set nodig. Dit bestaat uit een rond net (een soort trampoline) en een lichte bal. Daarnaast heeft u een open ruimte nodig om te spelen.

Hoe gaat het in z’n werk?
1. Beide teams staan aan weerszijden van het ronde net.
2. Het punt begint met een serve, waarbij een speler de bal tegen het net stuitert naar het veld van het andere team.
3. Elk team beschikt over maximaal 3 aanrakingen (zoals in volleybal) om de bal terug te spelen.
4. U krijgt een punt zodra de tegenstander de bal niet retourneert, tweemaal in het net slaat of op de grond laat stuiteren.
5. Het spel eindigt tot een team 21 punten heeft bereikt.

Kubb spel

Kubb, ook wel bekend als "Viking schaken", is een buitenspel waarbij u houten blokken omver gooit met houten stokken. Dit alles vindt plaats op een afgebakend speelveld.

 • 2-12 spelers
 • Voor alle leeftijden
 • Speeltijd van 20-60 minuten

Wat heeft u nodig?
U heeft een Kubb set nodig: 10 kubbs (houten blokken), 1 koning (een groter houten blok), 6 stokken en 4 hoekstokken om het speelveld te markeren.

Hoe gaat het in z’n werk?
1. Nadat u het speelveld heeft opgezet, plaatst u de kubbs aan beide zijden van het veld – met de koning in het midden van het veld.
2. Teams gooien om beurten hun stokken, met als doel de kubbs van de tegenstander omver te gooien.
3. Zijn alle kubbs van een team omver gegooid? Dan mag het team de koning omvergooien om het spel te winnen.

Ultimate frisbee

Ultimate frisbee is een soort American Football, maar dan met een frisbee. Het doel is om de frisbee in de eindzone van de tegenstander te krijgen, waarbij de spelers niet mogen lopen met de frisbee.

 • 2 teams van 7 spelers
 • Vanaf 10 jaar
 • Speeltijd tot 90 minuten.

Wat heeft u nodig?
Een frisbee en een speelveld, met gemarkeerde eindzones.

Hoe gaat het in z’n werk?
1. Het spel begint met een pull waarbij het ene team de frisbee naar het andere team gooit, vergelijkbaar met de kick-off in American Football.
2. De spelers passen de frisbee naar elkaar door, door deze te gooien (u mag dus niet lopen!). Onderschept de tegenstander een pass of raakt de frisbee de grond? Dan krijgt het andere team de frisbee.
3. U scoort een punt wanneer u de frisbee in de eindzone van de tegenstander vangt.
4. Na een punt begint het spel opnieuw met een pull door het scorende-team.
5. Het spel eindigt zodra een hoeveelheid punten is bereikt of een bepaalde tijd is verstreken.

Vergeet uiteraard niet om (sport)spelletjes als jeu-de-boules mee te nemen. Of wat dacht u van badmintonspullen, een volley- of voetbal of een croquetspel…

Een goede reis en een fijne vakantie met heel veel speelplezier!

Hendrik-Jan Mensink
Eigenaar De Twee Bruggen