Steengroeve Winterswijk

De bodemopbouw van Winterswijk is bijzonder gevarieerd en wordt geologisch gezien als het rijkste stuk van Nederland. Winterswijk wordt daarom ook wel de mozaïekvloer van Nederland genoemd. In dit Nationaal Landschap ligt in de buurtschap Ratum een bijzondere steengroeve. Hier komen 240 miljoen jaar oude kalksteenlagen aan de oppervlakte en zijn al meerdere ontbrekende schakels uit de evolutie teruggevonden.

Unieke natuur rondom de Steengroeve

Hoewel de groeve, buiten de georganiseerde excursiewandelingen, niet vrij voor publiek toegankelijk is, heeft de wandelaar vanaf de kijkmuur langs het pad een prachtig uitzicht op de verschillende oude aardlagen in twee van de vier steengroeven. En met een beetje geluk is er zelfs en glimp op te vangen van de oehoe, die hier al jaren zijn broedplaats heeft. Een bezoek aan de steengroeve is dan ook absoluut de moeite waard! Diverse prachtige wandel- en fietsroutes (knooppunten 16 en 22) voeren langs de groeven en door de mooie, bosrijke omgeving. De beschreven routes zijn verkrijgbaar bij het VVV Inspiratiepunt.

Bezoek de steengroeve
Wil je graag afdalen in de steengroeve? Bij het VVV Inspiratiepunt in Winterswijk boek je de wandelexcursie ‘Beleef de Steengroeve’. Onder leiding van een gids maak je een wandeling van circa 1,5 uur en leer je meer over de historie van het coulisselandschap, de bijzondere natuurwaarden, de uitzonderlijke geologische kwaliteiten van het gebied en de toekomstplannen rondom de steengroeve. 

 

RR Steengroeve Met Vrachtwagens

Excursie Beleef de Steengroeve

Trek stevige schoenen aan want je maakt ook een afdaling in de groeve. Deze excursie vindt plaats van 1 april tot en met 31 oktober om woensdag om 17.00 uur en zaterdag om 14.00 uur. 

Meer informatie