Korenburgerveen in Winterswijk

Loop over het plankenpad bij Korenburgerveen in Winterswijk, terwijl u uitkijkt op een typisch Achterhoekse veenlandschap. Het natuurreservaat lijkt op een moeras, maar is in feite een veenkom waar bijzondere vegetatie samenkomen. Een perfecte oase van rust, natuur en vrijheid!

Op slechts 20 minuten fietsen vanaf De Twee Bruggen bevindt u zich te midden van het kwetsbare Korenburgerveen. Het natuurreservaat ligt ten noordwesten van Winterswijk en is een hoogveengebied waar bijzondere vogels, zoogdieren en reptielen huisvesten.

Dit gebied is ontstaan na de laatste ijstijd en strekte zich ooit uit over een groot deel van de Achterhoek en het aangrenzende gebied in Duitsland. Door de ontginning tot landbouwgrond in de 20e eeuw en de bedreiging van verdroging bleef er echter weinig van het natuurgebied over. In 1918 kocht Natuurmonumenten het gebied en de omliggende venen om onder andere de waterhuishouding te verbeteren en daarmee het hoogveen te laten opleven én functioneren.

Hoe komt u bij Korenburgerveen? Start een mooie wandelroute!

Als wandelliefhebber zit u hier meer dan goed: u wandelt door verlaten weilanden, verwilderde blauwgraslanden en ruige greppels. Tevens ziet u er heide, velden met wollegras, veenmos en veenpluis.

De wandelroute is ongeveer 4,5 kilometer lang en start op het parkeerterrein aan de Arrasveldweg in Winterswijk. De route is gemarkeerd met rode pijltjes en loopt tegen de richting van de klok in. Het is een smal pad dat deels over planken loopt én langs broedplekken van zeldzame vogels. Daarom is het niet toegestaan om honden mee te nemen – zelfs niet als deze aangelijnd zijn!

Vergeet niet om uw laarzen aan te trekken!

Ontdek andere Achterhoekse natuur