Wooldse Veen in Winterswijk

Op het hoogste punt van Winterswijk vindt u het natuurreservaat Wooldse Veen. Dit gebied vormt één geheel met Burlo-Vardingholter Venn in Duitsland en beslaat in totaal zo’n 150 hectare. Proef de bijzondere sfeer van het gebied ten zuidoosten van Winterswijk en verken de veenputten en -dijken van vroeger.

Het Wooldse Veen wordt gekenmerkt door natte en droge plekken waardoor er bijzondere planten groeien en dieren wonen. Denk aan nieuw hoogveen met zonnedauw, lavendelheide in de veenputten en insecten als de zwarte heidelibel, de hoogveenglanslibel en vlinders zoals ‘het groentje’.

In het Wooldse Veen werd vroeger het veen gedroogd om te gebruiken als turf. Daarvan is het gebied nog steeds aan het herstellen. Daarnaast hebben veel planten en dieren het moeilijk; naast dat de grond te droog is, is de lucht te zuur en het leefgebied te klein. Daarom is het Wooldse Veen aangewezen als Natura 2000-gebied.

Hoe komt u bij het Wooldse Veen?

Toch kunt u -als bezoeker- genieten van dit unieke gebied. Er is een heus plankenpad aangelegd en u kunt het ‘Commiezenpad’ volgen, ofwel de oude smokkelaarsroute. Het laatstgenoemde was vroeger een route van douaners of grenswachters, waarnaast maar liefst 186 oude grensstenen te zien zijn.

De parkeerplaats van Natuurmonumenten en ingang Wooldse Veen vindt u aan de Kuipersweg (nabij de splitsing Lammersweg-Kuipersweg).

Ontdek andere Achterhoekse natuur