Zwillbrocker Venn met de Flamingo-route

Net over de grens in de Duitse gemeente Vreden, ligt het Zwillbrocker Venn. Dit beschermde natuur- en moerasgebied is een broedplaats voor talloze vogelsoorten, waaronder een flamingokolonie. Tijdens uw bezoek aan het Zwillbrock kunt u de kolonie op gepaste afstand bewonderen.

Zodra u de grens passeert en de gemeente Vreden nadert, ziet u Sankt Franziskus al opdoemen. Deze parochiekerk vormt het middelpunt van het dorpje Zwillbrock en tevens het startpunt van uw 6 kilometer wandelroute door veengebied.

Waar het asfalt stopt, begint het Zwillbrocker Venn. U kunt het gebied zowel al wandelend als fietsend verkennen. Het pad buigt naar links, waarna u een grote waterplas nadert. Hier leeft een grote kokmeeuwenkolonie van zo’n 15.000 vogels. Als u rondom de waterplas loopt, komt u schuilhutten tegen. Vanuit een van deze schuilhutten heeft u prachtig uitzicht op de flamingokolonie.

Spot flamingo’s tijdens het wandelen

Zwillbrocker Venn is de meest noordelijk gelegen broedplaats voor de flamingokolonie. Deze bestaat uit zo’n 40 flamingo’s, die er van begin maart tot eind mei te bewonderen zijn. Na mei trekken de vogels naar warmere oorden. Vanwege deze kolonie staat het hele gebied onder Vogelbescherming.

Hoe komt u bij het Zwillbrocker Venn?

Vanuit De Twee Bruggen is het zo’n 25 minuten rijden naar het veengebied. Wilt u liever fietsen? Dan bent u zo’n 50 minuten onderweg.

Zwillbrocker Venn
Rundwanderweg am Zwillbrocker
48691 Vreden (Duitsland)

Ontdek andere Achterhoekse natuur