09 april 2024

Een duurzaam vakantiepark: waar let je op?

Steeds vaker kiezen we bewust voor een duurzame vakantie. En dat is niet gek. Duurzaamheid is immers een steeds belangrijker thema binnen onze samenleving, iets wat we ook terugzien in onze vakantiekeuzes.

Een verblijf op een duurzaam vakantiepark is dan ook een uitstekende keuze! Maar wanneer is een vakantiepark duurzaam en hoe viert u vakantie op een duurzame manier?

Wij vertellen u wat wij verstaan onder een duurzaam vakantiepark en geven tips zodat u duurzamer op vakantie gaat:

Daarnaast vertellen wij graag waaraan De Twee Bruggen momenteel veel aandacht besteedt.

Allereerst: wat verstaan we onder een duurzaam vakantiepark?

Bij duurzame vakantieparken gaan plezier en zorg voor de planeet hand-in-hand: deze parken zorgen namelijk voor een uitstekend verblijf, terwijl ze zich inzetten voor minimale impact op de omgeving zonder in te leveren op comfort en kwaliteit. Daarnaast dragen ze actief bij aan de lokale economie.

Zeker weten dat u op een duurzaam vakantiepark terechtkomt? Let dan op onderstaande aspecten bij het maken van een boeking:

 • Energie- en watergebruik
  Het vakantiepark maakt gebruik van groene energiebronnen en treft maatregelen om water te besparen.

 • Lokale producten
  Het vakantiepark gebruikt lokale en seizoensgebonden producten in de horeca en de supermarkt. Zo levert het park een bijdrage aan de vermindering van voedselmijlen en biedt het steun aan de lokale economie.

 • Lokale en maatschappelijke doelen
  Het vakantiepark levert vrijwillig een maatschappelijke bijdrage door giften en sponsoring aan lokale bedrijven.

 • Natuurbehoud
  Het vakantiepark spant zich in om de lokale flora en fauna te beschermen en bevorderen.

 • Educatie
  Het vakantiepark informeert en betrekt gasten bij duurzaamheid en het verlagen van de milieubelasting tijdens een vakantie.

 • GreenTeam
  Het GreenTeam van het vakantiepark zet zich in voor het behalen en behouden van de Green Key.

 • Certificeringen en keurmerken
  Het vakantiepark heeft een relevant duurzaamheidskeurmerk, zoals de Green Key.

Uiteraard is transparantie van vakantieparken essentieel voor uw zoektocht; zonder helderheid over duurzaamheid is het immers onmogelijk om met vertrouwen een duurzame vakantie te boeken.

Tips voor een duurzame vakantie

Is het lastig om informatie te vinden over de duurzaamheidsinspanningen van uw favoriete vakantiebestemming? Probeer dan onderstaande tips uit, om tóch een duurzame(re) vakantie te realiseren:

Minimaliseer uw reisafstand (en ga op vakantie in eigen land)

Waarom ver reizen als een fijne vakantie op een steenworp afstand ligt? Minimaliseer uw reisafstand en geniet van het Nederlandse schoon.

Pak de auto, het OV of de fiets in plaats van het vliegtuig. Met vliegtuig naar de andere kant van de wereld vliegen heeft namelijk een grote impact op het milieu. Ter illustratie: met een vlucht naar Nice (Zuid-Frankrijk) stoot u met het vliegtuig 7,5 keer zoveel broeikasgassen uit als met de trein!

Tip: Maakt u gebruik van een elektrische auto? Check dan altijd of het vakantiepark genoeg laadpalen biedt.  

Wat doen wij?

Door klimaatvriendelijker te reizen, vermindert u uw ecologische voetafdruk aanzienlijk. Bij De Twee Bruggen moedigen we dit aan door:

 • Een prachtig gelegen park te bieden, omgeven door natuur, waar de reis ernaartoe -vanuit Nederland- minimaal is.
 • Faciliteiten voor elektrische auto's te bieden, inclusief laadpalen, voor een duurzame reis.
 • U te inspireren om de lokale omgeving te verkennen, te voet of per fiets, waardoor u nog minder afhankelijk bent van een auto.

Wij rijden zelf in elektrische auto’s en gebruiken elektrische golfkarren als vervoersmiddelen op het park.

 

Ga respectvol om met de natuur

Kamperen in de natuur is een goede manier om duurzaam vakantie te vieren. Kamperen moedigt namelijk een minimalistische levensstijl aan. Door enkel mee te nemen en te gebruiken wat nodig is, verminderen we overconsumptie en afvalproductie.

Mits u respectvol met de natuur omgaat tijdens het kamperen:

 • Respecteer beschermde gebieden en volg lokale richtlijnen
 • Blijf binnen gemarkeerde gebieden of paden
 • Draag zorg voor planten en bomen en pluk geen bloemen
 • Stoor dieren niet en voer ze niet
 • Laat geen sporen na: neem altijd je afval mee terug of gooi het in de daarvoor bestemde afvalbakken

Wat doen wij?

Bij De Twee Bruggen bieden we ruime, groene kampeerplekken waar u geniet van de natuur, zonder in te leveren op comfort. Ons park stimuleert het buitenleven, waardoor u minder afhankelijk bent van energie en meer tijd spendeert in de frisse buitenlucht.

Buiten zijn betekent bij De Twee Bruggen meer dan alleen maar kamperen. Wij bieden een breed scala aan activiteiten om optimaal van de natuur te genieten en tegelijkertijd actief te blijven. Zo is er voor de kinderen van alles te beleven in onze speeltuin en halen de fietsliefhebbers hun hart op door bij ons een fiets te huren.

Afval scheiden, energieverbruik besparen en waterverspilling voorkomen

Een open deur, die misschien even sluit tijdens uw vakantie…

Of u nu kampeert, in een accommodatie verblijft of een hotel heeft geboekt: ga slim met afval om. Koop bij voorbaat geen wegwerpplastic materialen, maar ga voor onverpakte producten en herbruikbare spullen. Denk hierbij aan herbruikbare waszakken, ‘gewoon’ bestek en borden, et cetera. Check hoe het vakantiepark afval scheidt bij de inzamelingspunten en deponeer afval op de juiste manieren.

Daarnaast bespaart u heel eenvoudig energie, door bijvoorbeeld lampen uit te laten en kaarsjes aan te steken zodra het donker wordt. Schakel de airco of verwarming uit als u de accommodatie verlaat en overweeg om ’s nachts een raam open te zetten voor natuurlijke verfrissing. Wilt u er écht even tussenuit? Overweeg dan om (een deel van) uw vakantie zonder elektronica door te brengen…

En last-but-not-least: gebruik water spaarzaam. Douche niet langer dan nodig is, laat kranen niet onnodig lopen en hergebruik handdoeken. Wees ook voorzichtig met het gebruik van zeep en shampoo in de natuur; deze middelen vervuilen namelijk natuurlijke waterbronnen.

Wat doen wij?

Wij helpen u graag om uw milieubelasting tijdens uw vakantie te verminderen:

 • Wij maken afval scheiden heel eenvoudig op ons vakantiepark:
  • Blijft u kamperen? Op onze afvalinzamelingspunten scheidt u papier, plastic, glas, en restafval van elkaar.
  • Slaapt u in een accommodatie? Daar staan meerdere afvalemmers voor u klaar voor groen-, plastic- en restafval.
 • Onze gebouwen zijn voorzien van hoogwaardige isolatie en we wekken energie op met de inzet van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen.
 • Op ons park maken we gebruik van energie-efficiënte verlichting en waterbesparende kranen.

Pak vaker de fiets dan de auto

Fietsen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw gezondheid! Daarnaast komt u beter tot rust (zeker als u door het Achterhoekse coulisselandschap fietst) en ziet u veel meer van uw omgeving! U ontdekt plekken die u met de auto wellicht zou missen… en geen parkeerstress!

Wat doen wij?

“Even met de auto” is bij ons “even met de fiets”. Door onze centrale ligging bevindt u zich op korte afstand van de mooiste bestemmingen (klik op de link voor de exacte fietsroute):

Daarnaast bevinden we ons op loopafstand van recreatieplas De Slingeplas.

Heeft u geen eindbestemming nodig, maar gewoon zin in een rondje fietsen? Wij stippelden de mooiste routes voor u uit! En als u uw fietsen bent vergeten, dan huurt u uw fietsen bij de receptie. U kiest uit diverse soorten fietsen: van kinder- en (elektrische) volwassenfietsen tot mountainbikes, tandems en skelters.

TB20230717 0226

[E-book] De ultieme gids over Winterswijk

Meer weten over Winterswijk en omstreken? Download dan vrijblijvend de ultieme gids over Winterswijk met hoogtepunten door de ogen van onze locals. 

E-book aanvragen

Op naar de Green Key voor De Twee Bruggen

Bij De Twee Bruggen doen we er alles aan om onze impact op het milieu en de maatschappij te minimaliseren. We integreren duurzaamheid in onze bedrijfsvoering door een balans te vinden tussen mens, planeet en winst.

Dit is een voortdurend proces waarin we…

 • bijdragen aan maatschappelijke doelen met giften en sponsoring,
 • gasten en collega’s informeren over ons duurzaam ondernemen,
 • de sociale- en milieueffecten van onze diensten beoordelen en negatieve impact beperken,
 • inspanningen verrichten om onze milieubelasting te verlagen, en
 • ons inkoopproces verbeteren, gericht op duurzame goederen en diensten met erkende keurmerken.

Green Key in voorbereiding

We werken aan het behalen van het Green Key certificaat, een belangrijk internationaal duurzaamheidskeurmerk voor de gastvrijheidssector. Om dit keurmerk te ontvangen, ondernemen we de volgende acties:

 • Milieuvriendelijk schoonmaken met gecertificeerde producten.
 • Afval scheiden en recyclen, zoals de sinaasappelschillen in de supermarkt en de koffieprut in het restaurant.
 • Energie en water besparen door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, isolatie, efficiënte verlichting en waterbesparende apparatuur.
 • Het serveren van biologische en/of fairtrade gerechten, inkopen van lokale producten en bieden van een ruim vegetarisch aanbod.
 • Duurzaam inkopen, waarbij we kiezen voor producten met een milieukeurmerk en het gebruik van wegwerpartikelen beperken.

Na het behalen van de Green Key hangt bij de receptie ons certificaat. Ook verschijnt dan het logo van de Green Key op onze website.

We zetten ons in voor duurzaamheid zonder in te leveren op comfort en kwaliteit. Zo bieden we u een comfortabel én duurzaam verblijf!

Hendrik-Jan Mensink
Eigenaar De Twee Bruggen