02 maart 2021

Welke kampeerder bent u: kamperen met een tent, vouwwagen, caravan óf camper?

Nederland is een écht kampeerland. Veel mensen houden hier van kamperen met een tent, vouwwagen, caravan of camper. Gaat u (voor het eerst) kamperen? Het lijkt op het eerste gezicht misschien weinig van elkaar te verschillen. Toch kunnen deze verschillen eraan bijdragen hoe u uw vakantie beleeft. Wij helpen u de juiste keuze te maken door van alle kampeermogelijkheden de belangrijkste voor- en nadelen te beschrijven.

In deze blog helpen wij u te kiezen tussen:

 1. Caravan of camper?
 2. Vouwwagen of caravan?
 3. Tent of vouwwagen?
 4. Caravan of tent?
Lodgetent2

Vraag vrijblijvend onze checklist aan!

Gaat u binnenkort kamperen? Vraag dan onze uitgebreide checklist vrijblijvend aan en ontvang het handige en interactieve PDF-bestand direct in uw inbox! Hiermee vinkt u eenvoudig de gepakte spullen af.

Checklist aanvragen

1. Gaat u voor een caravan of camper?

Campers zijn enorm in opmars in Nederland, en dat is niet voor niks. Toch rijden er nog steeds veel meer caravans rond. Op vakantie gaan met de camper betekent vaak dat u tijdens de reis (de grote) boodschappen doet en alvast een stad of dorp bezoekt. Bij kamperen met een caravan is de camping vaak de bestemming van waaruit activiteiten worden ondernomen.

Deze flexibiliteit is het belangrijkste verschil tussen een caravan of camper. Naast dat hierdoor de vakantiebeleving bij een caravan of camper kan verschillen, hebben beide kampeermogelijkheden veel voordelen. 

Wij hebben de belangrijkste voordelen van een camper ten opzichte van een caravan voor u op een rij gezet:

 • Een groot voordeel van een camper is dat u altijd 'een huis' bij u heeft en uw spullen dus altijd binnen handbereik zijn. Ziet u onderweg een mooie plek om te overnachten? Hier kunt u eenvoudig een nachtje verblijven zonder dat u uw hele camper moet uitpakken. Ziet u ergens een meer en wilt u een duik nemen? Ook dit kan eenvoudig.
 • Reizen met een camper is een genot voor uw bijrijders! Zij kunnen onderweg gewoon aan tafel zitten om een spelletje te spelen, een kleurplaat te maken of een boek te lezen. Dit maakt de reis toch wel extra comfortabel. Let wel even op de aanwezigheid van gordels.
 • Bij een camper is de maximum snelheid in veel landen hoger dan wanneer u reist met een caravan.
 • Gearriveerd op de camping? Dan zit u met een camper net iets sneller met een drankje in uw handen dan de buurman die met een caravan vakantie viert. U bent met een camper vaak sneller geïnstalleerd doordat het inpakken en uitpakken minder werk is. Tevens is hierdoor de drempel lager om vaker een nachtje weg te gaan.

Uiteraard biedt een caravan ook voordelen ten opzichte van een camper:

 • De auto koppelt u eenvoudig los van de caravan, waardoor u heel mobiel bent. Bij een camper is het lastig om ‘even’ boodschappen te doen vanaf de camping.
 • Caravans staan op de meeste campings gezellig geclusterd op kampeervelden. Het kan voorkomen dat campers op stenen staan in plaats van op gras. Dit vindt niet iedereen even fijn. Bij De Twee Bruggen staan campers (net als caravans) op ruime plekken op het gras.
 • Een caravan is goedkoper in aanschaf dan een camper. Ook de jaarlijkse kosten van een camper zijn hoger dan bij een caravan. Wel kunt u uw camper schorsen tijdens de maanden dat u hier geen gebruik van maakt, waardoor de kosten te overzien zijn.

Wat heeft uw voorkeur? Een caravan of camper? Zet uw wensen op een lijstje en loop bovenstaande voor- en nadelen na. Natuurlijk hoeft u niet gelijk een caravan of camper te kopen, maar kunt u er ook eerst één huren. Dit is dé manier om te ondervinden wat nou echt bij u past.

Speeltuin8
Kamperen (5)
Supermarkt4
Buiten zwembad
Minigolf (2)

2. Wat past beter bij u: een vouwwagen of caravan?

Twijfelt u tussen de aanschaf van een vouwwagen of caravan? Een vouwwagen is veel compacter dan een caravan, maar een caravan zorgt voor net een beetje meer luxe tijdens uw kampeervakantie. Ook hiervoor geven wij van beide kampeermogelijkheden de belangrijkste verschillen voor u weer, zodat u tot een beslissing kunt komen.

Kampeert u het hele jaar door? Dan is de kans groot dat u ook wel eens te maken heeft met slecht weer. In dat geval is een caravan een betere keuze dan een vouwwagen. Wij hebben de belangrijkste voordelen van een caravan ten opzichte van een vouwwagen voor u op een rij gezet:

 • De kans is aanwezig dat u in Nederland een slechte zomer aantreft. In een caravan zit u lekker beschut en heeft u geen last van regen.
 • In de caravan bevindt zich vaak een inbouwtoilet. In een vouwwagen is dit niet het geval.
 • Van een caravan heeft u jarenlang plezier! Een caravan heeft namelijk een lage afschrijving, waardoor hij niet snel in waarde daalt.
 • Een caravan geeft u toch een beetje een ‘thuis’ gevoel doordat u al uw eigen spullen meeneemt.


Kampeert u alleen in het seizoen en is het voor u belangrijk dat er niet al te veel komt kijken bij de reis naar uw bestemming? Dan is de vouwwagen wellicht geschikt voor u. De voordelen van een vouwwagen ten opzichte van een caravan:

 • Een vouwwagen biedt het gemak van een caravan, maar geeft het gevoel van een tent. Dit komt doordat u een vaste slaapplek en keuken heeft, maar het opzetten is veel eenvoudiger.
 • Een vouwwagen is voordeliger in aanschaf dan een caravan. Daarnaast is een vouwwagen ook goedkoper in onderhoud.
 • Rijden met een vouwwagen is minder spannend dan rijden met een caravan. Bent u niet zo’n wegpiraat? Dan is het wellicht verstandiger een vouwwagen te kiezen.
 • In een vouwwagen staan vaste bedden van de grond. In een caravan komt het regelmatig voor dat u de zithoek ’s avonds moet ombouwen tot slaapplek, hier heeft u dus bij een vouwwagen geen last van.
 • In veel gevallen is een B-rijbewijs voldoende om met een vouwwagen te mogen rijden. Bij een caravan ligt dit anders, dan heeft u boven de 3500 kg een BE-rijbewijs nodig.

3. Of gaat u toch voor een tent of vouwwagen?

Een vouwwagen… is dat niet ontzettend veel gedoe? Tot voor kort stonden vouwwagens bekend als grote zware bruine tenten, met veel gedoe tijdens het opzetten. Tegenwoordig ligt dit wel anders en heeft de vouwwagen van nu zeker wel voordelen. Zo biedt een vouwwagen meer comfort dan een tent. U heeft vaste bedden en in veruit de meeste gevallen een keuken.

Toch is kamperen met een tent ook héérlijk. U heeft veel leefruimte en de druppels van de regen op het tentdoek hebben ook wel wat (als het niet te vaak regent..). Nederland kent steeds hetere zomers, waardoor een tent ’s nachts zeer aangenaam is. Zo heeft kamperen met de tent ook veel voordelen:

 • Kamperen met de tent is toch wel echt primitief en back to basic: hét ultieme kampeergevoel.
 • Ideaal aan kamperen met de tent is dat alles in de auto past en u dus lekker kunt doorrijden. Wél zit de auto vaak tot de nok toe vol en wanneer u met een heel gezin gaat raden we aan een dakkoffer mee te nemen.
 • Wanneer u de tent niet gebruikt kunt u deze eenvoudig opbergen op bijvoorbeeld de zolder. Hier zitten geen opstalkosten aan verbonden. Ook betaalt u geen kosten aan onderhoud, afschrijving, verzekering en keuring.

Een paar extra tips waar u op moet letten wanneer u gaat kamperen met de tent:

 • Een katoenen tent moet u altijd droog opbergen. Wanneer u ’s ochtends vroeg wil vertrekken kan de dauw erin trekken. Wacht dan tot hij droog is of hang hem de volgende dag thuis weer uit. Bij een nylon of polyester tent heeft u hier geen last van. Deze drogen sneller, maar zijn wel van mindere kwaliteit.
 • Heeft u snel rugklachten? Kijk dan goed waar u op gaat slapen. Wellicht is voor u een matje fijner dan een luchtbed. Op goed slapen kunt u beter niet besparen.
 • Bekijk hoelang het duurt om de tent op te zetten en vraag uzelf af of u dit ook wilt doen wanneer het boven de 25 graden is. U kunt namelijk ook voor een opblaastent kiezen.
 • Met een tent kamperen betekent wel dat u heel veel spullen mee moet nemen. Gebruik hiervoor onze meest complete paklijst voor kamperen, zodat u zeker weet dat u niks vergeet.

4. Het laatste dilemma: een caravan of tent?

Heeft u de voorkeur voor een caravan of tent? Qua voor- en nadelen is dit eigenlijk wel vergelijkbaar met de keuze tussen vouwwagen of caravan en tussen tent en vouwwagen. Zo geeft een caravan net wat meer luxe en comfort dan een vouwwagen, maar vergt het wel hogere kosten door bijvoorbeeld het jaarlijkse onderhoud. Een tent daarentegen is goedkoop in aanschaf en onderhoud én draagt bij aan het 'echte' kampeergevoel.

Kamperen is voor iedereen. En wat voor vakantie vieren in het algemeen geldt; het is heel persoonlijk en een kwestie van wat bij u en uw gezin past! Zet alle voors en tegens rustig op een rij en bepaal wat het beste bij u en uw gezin past. In deze blog geven we 5 tips voor kamperen voor beginners!

Lijkt u deze kampeermogelijkheden allemaal niet ideaal, dan is wellicht een ingerichte safaritent iets voor u. Het echte campinggevoel, maar dan met nét een beetje meer luxe. Uiteraard kunt u ook een mooie accommodatie huren. Dan weet u zeker dat het u aan niks gaat ontbreken.

Wij wensen u veel plezier bij het maken van de keuze en alvast een hele fijne (kampeer)vakantie.

Ik zie u graag op ons park!

Hendrik-Jan Mensink
Eigenaar De Twee Bruggen