14 april 2021

Zo maakt u de lekkerste koffie op de camping!

Er gaat 's ochtends vroeg niets boven een lekkere kop koffie op de camping. Uit uw warme slaapzak kruipen en wakker worden middenin de natuur, terwijl u geniet van een koele bries...

Of u nou houdt van luxe kamperen of niet, met deze 5 methodes bent u verzekerd van een héérlijk (zelf gezet) bakje koffie op vakantie. Er zit vast en zeker een geschikte methode voor u tussen:

 1. Koffie op z’n Italiaans
 2. Losse filter: een ouderwets bakkie pleur!
 3. Franse koffie: ook wel French Press genoemd
 4. Hét camping koffiezetapparaat
 5. Er is altijd nog dé koffiecorner

5 methodes om koffie te zetten op de camping

Hoewel kokkerellen op de camping er primitief aan toe kan gaan, betekent dit niet dat dit ten koste moet gaan van (de smaak van de) koffie. Misschien denkt u dat het ingewikkeld is om een goede kop koffie te zetten tijdens het kamperen, maar dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn: alles wat u nodig heeft, zijn een paar eenvoudige hulpmiddelen én de juiste zetmethode. Elke methode heeft z’n smaak en bijbehorende charmes.

1) Koffie op z’n Italiaans

Koffie zetten op de camping met een mokkapot blijft een veelgebruikte methode en dat is niet voor niks! Het kleine koffiezetapparaat is ontworpen door Italiaan Alfonso Bialetti en krijgt tegenwoordig regelmatig de bijnaam ‘Bialetti”.

Hoe werkt het?

 • Onderin de mokkapot giet u het water, tot net onder het ventiel.
 • In het filter schept u de gemalen koffie tot de rand (maar druk de koffie niet aan!).
 • Daarna schroeft u de bovenkant op de onderkant en zet u de pot op laag vuur.

Doordat er hete lucht in het onderste gedeelte komt, drukt het water door via het buisje naar het filter in het bovenste gedeelte. Zodra het water op is gaat het pruttelen en is uw koffie klaar!

Pexels Vanessa Garcia 6324171
Pexels Vanessa Garcia 6324189
DTB Blog Mokkapot
DTB Blog French Press

2) Losse filter: een ouderwets bakkie pleur!

Deze manier van koffie zetten is toch wel dé meest gebruikte methode om koffie te zetten op de camping. U moet geen haast hebben, maar lekker op uw gemak de koffie later pruttelen. Deze manier is ook ideaal wanneer u voor meerdere mensen koffie moet zetten.

Hoe gaat u te werk?

Bij losse filterkoffie gebruikt u een simpele koffiefilter en een kan.

 • Breng eerst water aan de kook.
  Laat voor de lekkerste smaak dit eventjes afkoelen. Hierdoor komen namelijk de rijke aroma’s beter tot hun recht en krijgt uw koffie een minder bittere smaak!
 • Hierna plaatst u de koffie in het filter en plaatst u de filter op de kan.
 • De hoeveelheid koffie - en daarmee de sterkte van de smaak - bepaalt u zelf.
 • Giet beetje bij beetje het water in de filter.
 • Wanneer het filter vol is, wacht u even tot het is doorgelopen.

Is al het water op? dan is uw koffie gezet! Vaak weet u bij de derde keer koffie zetten wel wat uw ideale sterkte is.

3) Franse koffie: ook wel French Press genoemd

De French Press – ook wel cafetière genoemd – is, zoals de naam ook wel doet vermoeden, een Franse uitvinding. Volgens het verhaal was het een Franse boer die met een stuk gaas de koffieprut uit zijn koffie filterde.

Hoe werkt het?

 • U schenkt de gewenste hoeveelheid kokend water in de glazen pot (in de French Press).
 • Vervolgens voegt u er een aantal scheppen grof gemalen koffie bij en laat u dit rustig intrekken.
 • Hoe langer het trekt, hoe sterker de koffie wordt.
 • Na 4 á 5 minuten pakt u het filter en drukt u de koffieprut naar beneden.

Tada! Uw koffie is klaar!

4) Hét camping koffiezetapparaat

Mochten bovenstaande methodes niet gewenst zijn, dan is er altijd nog hét camping koffiezetapparaat. Deze werken op weinig volt waardoor ze perfect te gebruiken zijn in een camper of caravan. Doordat ze weinig stroom vragen, schenkt u de koffie niet heet en hoeft u niet lang te wachten met drinken.

Heeft u voldoende stroom op uw kampeerplek? Dan kunt u er ook voor kiezen om een apparaat met een hoger voltage mee te nemen. Omdat men op onze kampeerplekken beschikt over 10 of 16 ampère stroom, zien wij regelmatig gasten met een Senseo- of Nespressoapparaat. Met één druk op de knop is uw koffie klaar!

5) Er is altijd nog dé koffiecorner

Koffie is voor velen hét begin van de dag. Zit er geen geschikte methode voor u tussen? De meeste campings beschikken over een restaurant of foodcorner waar de koffie voor u klaarstaat! Niet alleen draagt een speciaal voor jou vers gezet bakje koffie helemaal bij aan het ultieme vakantiegevoel "effe helemaal niks hoeven te doen". Ook is de keuze in de koffiecorner veel groter: gaat u bijvoorbeeld voor cappuccino of voor een sterke bak espresso? Daarnaast zorgen verse koffiebonen toch echt voor de lekkerste smaak.

Bekijk onze koffie- en foodcorner

Zwembad (25)

Vraag vrijblijvend onze brochure aan!

Heeft u nog geen vakantieplannen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden bij De Twee Bruggen? Vraag dan vrijblijvend onze brochure aan.

Brochure aanvragen

Wilt u uw koffie op de camping nóg lekkerder maken? Een paar slimme tips!

Hoe drinkt u uw koffie? Sommige mensen zweren bij zwarte koffie - anderen vinden melk in de koffie onmisbaar. In dat laatste geval is een melkopschuimer voor uw koffie op de camping een erg goed idee! Naast dat uw melk lekker schuimig wordt, verwarmt het de melk ook meteen.

Daarnaast valt of staat het drinken van de koffie toch met hóé u het drinkt. Geef toe, koffie uit een mooie mok is toch zoveel lekkerder dan koffie uit een kartonnen beker? Zorg er dus zeker voor dat u koffiemokken meeneemt!

Heeft u al een vakantie geboekt? In de blog 'zo kiest u een camping die bij u past!' helpen wij u graag bij de zoektocht.

Alvast een hele fijne vakantie gewenst. Ik zie u natuurlijk graag op ons vakantiepark!

Hendrik-Jan Mensink
Eigenaar De Twee Bruggen