15 juni 2021

Waarom op vakantie gaan in eigen land helemaal geen slecht idee is!

Op vakantie in eigen land, niet voor niks is dit reuze populair! Ons prachtige land heeft veel te bieden; naast de mooie en vooral gevarieerde landschappen, brengt u eenvoudig een bezoek aan talloze verschillende steden en dorpen die meestal niet ver van elkaar liggen. Nederland als vakantiebestemming wint bij steeds meer mensen aan populariteit omdat dit ook nog eens een duurzame keuze is. 

In deze blog geef ik 3 redenen (mét leuke tips!) waarom op vakantie gaan in eigen land een echte aanrader is:

TB20210717 0261

De Achterhoek als bestemming? Download ons e-book voor inspiratie!

Van de leukste Achterhoekse bestemmingen, verrassende activiteiten en culinaire hotspots tot de beste reistijden en mooiste accommodaties. De beste tips hebben wij voor u verzameld in ons e-book. Vraag deze vrijblijvend aan!

E-book aanvragen

1: Geniet van de gevarieerde landschappen

Gladgeschoren weiden, duinlandschap, kilometers asfalt, industrieterreinen en kaarsrecht geploegde akkers: het Nederlandse landschap lijkt volledig door mensenhanden te zijn bewerkt. Toch is er niet uitsluitend cultuurlandschap te vinden. Ons land is namelijk ook gevormd door natuurkrachten. Nederland kent een grote historie en dit zien we terug in de natuur. Dus als u even de stad of het dorp wilt ontvluchten - de natuur in -, dan hoeft u helemaal niet ver te reizen. In maximaal 2/3 uur bent u op uw eindbestemming.

Landschappen met historische achtergronden

De Steengroeve in Winterswijk is bijvoorbeeld zeker een bezoekje waard tijdens uw vakantie in eigen land! De Steengroeve is beroemd om de mooie vondsten van allerlei sauriërs. Binnen de Steengroeve komen oude aardlagen aan of nabij het aardoppervlak voor.

Verken de natuur op een sportieve manier

Bent u minder geïnteresseerd in de geschiedenis maar wilt u wel genieten van de prachtige natuur? In welk seizoen u ook op vakantie gaat, er is altijd genoeg te zien en te doen. 

Door het hele land heen kunt u genieten van mooie fiets- en wandeltochten die u meenemen door het typisch Nederlandse landschappen. Start daarom uw vakantie op de fiets óf neem uw fiets mee naar een regio die u nog niet eerder heeft gezien.

Of neem een duik in een ongerepte (recreatie)plas.

Nationale Parken & Landschappen

Wist u overigens dat Nederland over diverse nationale parken beschikt? Denk bijvoorbeeld aan De Hoge Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en de Maasduinen.

Misschien iets minder bekend maar zeker niet minder mooi, zijn onze Nationale Landschappen. Dit zijn landschappen waar u een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie vindt. Perfecte plekken om al wandelend of fietsend te verkennen! Een van deze landschappen is het Nationaal Landschap Winterswijk. Naast de afwisseling in landschappen komt u hier talloze wilde dieren tegen: van reëen, hazen en fazanten tot bijzondere vogelsoorten die u elders in Nederland niet ziet.

Gaat u op vakantie in de Achterhoek? Dan staat u ook nog eens in een mum van tijd in Duitsland. Bent u toch even in het buitenland geweest!

Bekijk onze kampeerplekken Bekijk onze accommodaties

Tim En Marieke Jacobskerk
Restaurant De Schoppe (5)
Zwembad buiten (1)
TB20210212 0866
Lodgetent
RR Steengroeve Met Rode Lagen

2: Verschillende steden en dorpen maken uw vakantie erg afwisselend

Bent u gek op het bezoeken van steden? Nederland kent veel gezellige dorpen en steden die u vast en zeker nog niet allemaal heeft ontdekt. Kaasmarkten, musea voor kinderen, karakteristieke dorpen, terrassen en parken... Of wat dacht u van steden met een breed cultureel aanbod, historische grachten en hofjes, gezellige winkelstraten? Allemaal met een uniek eigen karakter. In een klein land als Nederland is alles dichtbij! Laat u dan ook verrassen door de vele gezichten van onze steden en dorpen.

Het karakteristieke dorp Winterswijk

Neem bijvoorbeeld Winterswijk, een karakteristiek en gezellig dorp. Eventjes winkelen, een terrasje pakken of wandelen door de historische straatjes van Winterswijk; alles is mogelijk! U hoeft zich geen moment te vervelen in de prachtige omgeving van de Achterhoek.

Vestingsstadjes in de Achterhoek

Rondom Winterswijk vindt u overigens veel andere plaatsen. Zo zijn er enkele vestingsstadjes te vinden zoals Bredevoort, een vestingstadje dat ook wel bekend staat als 'Boekenstad'. Op elke hoek van de gezellige, smalle straatjes vindt u boekantiquariaten en boekhandels die regelmatig op zondag openen. Maar ook Groenlo is een bezoek waard: u leert over de bijzondere geschiedenis doordat de sporen van het verleden nog steeds zichtbaar zijn.

Buurtschappen, middenin de natuur

Maar ook de 9 buurtschappen rondom Winterswijk geven u het ultieme vakantiegevoel: hier ontsnapt u volledig aan de hedendaagse drukte omdat deze kleine dorpjes zich middenin het Nationaal Landschap bevinden. Als u naar deze plekken gaat, vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan theetuinen, boerderijwinkels, weideterrassen en wijngaarden.

3: Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol

Dat u niet lang in de auto hoeft te zitten wanneer u in eigen land op vakantie gaat, is niet alleen praktisch, maar ook erg duurzaam! Kiezen voor een vakantie in eigen land is op zichzelf al duurzamer dan een buitenlandse vakantie.

Dit heeft vooral te maken met vervoer. Vliegen zorgt voor een hoge schadelijke uitstoot die bijdraagt aan opwarming van de aarde. De afstand die u in Nederland rijdt met de auto is vele malen kleiner dan wanneer u op vakantie gaat naar Zuid-Frankrijk. Daarnaast kan u ook nog voor het openbaar vervoer kiezen als vervoersmiddel. Of wat dacht u van een fietsvakantie?

We zien dat duurzaamheid én op vakantie gaan steeds meer met elkaar verweven raken. Wie zich in de mogelijkheden verdiept, ontdekt al snel dat Nederland veel te bieden heeft waarbij u het milieu en klimaat zoveel mogelijk ontziet. 


Genoeg inspiratie om een héérlijke vakantie in Nederland tegemoet te gaan toch? Ik wens u alvast een hele fijne vakantie!

Hendrik-Jan Mensink
Eigenaar De Twee Bruggen