25 april 2024

Yoga op vakantie: gewoon in Nederland, met slimme tips voor beginners

Voor yoga op vakantie hoeft u niet te reizen naar een retreat op Tenerife, de Canarische Eilanden of Ibiza. Ook in Nederland vindt u de mooiste plekken om de dag te starten met de zonnegroet. Combineert u voor het eerst uw vakantie met yoga? Dan helpen we u graag met een paar praktische tips voor beginners. Lees hier waarom dat een uitstekende keuze is, hoe u de perfecte Nederlandse locatie selecteert en wat u in uw koffer pakt.

Thuis is het makkelijk om uw mat uit te rollen en de dag ontspannen te starten of af te sluiten. Of om naar uw wekelijkse yogasessie te gaan in een studio. Maar ook gedurende uw vakantie creëert u met yoga een paar fijne momenten…

TB20230717 0266

De mooiste plekken van Winterswijk en omgeving...

Als u ons naar de mooiste bestemming vraagt voor een ontspannen vakantie, dan zeggen we volmondig “Winterswijk!”. Deze gemeente staat bekend om haar rust en de ongerepte natuur. Meer weten over Winterswijk? Vraag dan ons e-book aan, zodat u alvast kennis maakt met deze omgeving.

E-book aanvragen

Yoga op vakantie: een gouden combinatie

De voordelen van yoga zijn u vast al bekend… Deze voordelen versterkt u door yoga te combineren met uw vakantie. Daarnaast bevordert yoga uw vakantiegevoel!

Dat zit zo:

Uw vakantietijd biedt u dé perfecte gelegenheid om dieper in de yogapraktijk te duiken. U heeft immers meer tijd en ruimte om u te concentreren, ontdekt nieuwe yogavormen en verfijnt uw technieken. U bent immers vrij van dagelijkse afleidingen.

Bovendien verlaagt yoga uw stressniveaus, waardoor u nóg meer geniet van uw vrije tijd! Het bevordert uw mentale helderheid en emotioneel evenwicht, waardoor u beter omgaat met dagelijkse beslommeringen en een positievere gemoedstoestand onderhoudt. Yoga biedt tijdens uw vakantie een kans om gelijkgestemden te ontmoeten in een ontspannen omgeving.

Alvast een paar tips om uw vakantie ontspannen te beginnen:

 • Wees niet te streng voor uzelf
  Elke dag uw yogamat uitrollen is niet nodig voor complete ontspanning. Zeker niet als er andere activiteiten op uw planning staan en er geen ruimte is voor yoga... Streef naar minimaal 20 minuten per dag of minimaal 3 keer per week. Dan merkt u al het meeste verschil!

 • Goede voorbereiding is het halve werk
  Dus bedenk van tevoren welke yoga-oefeningen u meeneemt op vakantie. Schrijf ze op in een boekje, bewaar video’s op uw telefoon, installeer een handige app of neem een boek mee waarin oefeningen staan omschreven.

 • Gaat u niet met de auto? Neem dan een ander type matje mee
  Want er bestaan speciale yogamatten voor op reis. Die zijn niet zo zwaar. Of wat dacht u van speciale handdoeken, die weinig ruimte innemen in uw koffer.

 • Combineer yoga en meditatie met wandelen
  Staat er een mooie wandeling op de planning? Combineer deze dan met yoga-oefeningen. Sta langer stil op mooie plekken die u onderweg tegenkomt en doe wat eenvoudige oefeningen. Niet alleen goed voor uw lijf, maar óók voor uw rust.

  Ter inspiratie:

  • Adem diep in door uw neus en adem langzaam uit door uw mond
  • Hef uw schouders op naar uw oren tijdens het inademen en laat zakken tijdens het uitademen
  • Laat uw kin langzaam naar uw borst zakken en rol uw hoofd van de ene schouder naar de ander
  • Zwaai uw armen in een ontspannen en gecontroleerd ritme naar voor en achter
  • Draai uw heupen in kleine cirkels terwijl u loopt
  • Houd uw ene been gestrekt en tik met de teen van het andere been de grond aan voor een zachte rekoefening
TB20230717 0226
TB20230717 0199
TB20230717 0249
TB20230717 0418 HDR
TB20230717 0534 HDR
TB20230717 0652 HDR

Zo selecteert u de perfecte yogalocatie

Wakker worden door het gekwetter van vogels of de warme gloed van de opkomende zon. Vanuit uw accommodatie ziet u de ochtenddauw op landschap. De wereld ontwaakt langzaam en u krijgt zin in een nieuwe dag.

Kortom, een geslaagde yogavakantie valt of staat met uw bestemming. Maar hoe weet u of u met een fijne bestemming te maken heeft?

Nou, zorg in elk geval voor een vakantiebestemming in een rustige omgeving. Denk bijvoorbeeld aan Winterswijk, in de Achterhoek. Deze gemeente staat bekend om het Nationaal Landschap, waar het ongeschonden coulisselandschap een perfect decor vormt voor yoga en ontspannen wandelingen.

De accommodatie

Houd daarnaast rekening met de faciliteiten van de accommodatie:

 • Rust en ruimte, waar u uw eigen plek heeft
 • Een zwembad en een sauna
 • Een (eigen) ruime badkamer
 • Mogelijkheden om heerlijk te eten
 • Plekken om te mediteren en/of uw yoga-oefeningen uit te voeren

Gaat u met uw gezin?

Wat een fijn vooruitzicht! Ook dan is het mogelijk om yoga te integreren in uw vakantieperiode.

Kies bijvoorbeeld voor kortere yogasessies op momenten dat het u (en misschien zelfs de rest van het gezin) uitkomt, zoals vroeg in de ochtend of tijdens het middagdutje van de kinderen. Betrek uw kinderen bij eenvoudige en leuke yoga-oefeningen, een leuke activiteit om samen te doen!

De omgeving van Winterswijk leent zich overigens uitstekend voor yogasessies met het hele gezin. Maak een mooie wandeling (van maximaal 2 kilometer) naar de Slingeplas, een recreatieplas in een beboste omgeving, met voldoende rustige plekken voor meditatie en oefeningen.

Installeer een app of gebruik YouTube-video’s, speciaal gericht op vakantie- of familie-yoga. Of maak ruimte voor uzelf en boek een yogales in Winterswijk, terwijl uw partner bij de kinderen blijft.

Faciliteiten bij De Twee Bruggen

Om maar met de deur in huis te vallen: wij verzorgen momenteel geen yogasessies. Het staat op onze wensenlijst, maar we hebben hier (nog) geen invulling aan gegeven.

Wel vindt u bij ons de faciliteiten die u verwacht van een yogavakantiebestemming.

 • Ons park bevindt zich middenin het Nationaal Landschap Winterswijk en biedt zodoende voldoende plekken om uw yogamat uit te rollen voor een sessie. Wandel bijvoorbeeld in de richting van De Slinge, waar u aan de rand van het water prachtig uitzicht heeft op de typisch Achterhoekse omgeving.
 • Uw sessie nóg ontspannender afsluiten? Eindig deze in de sauna. Ook kunt u een duik nemen in een van onze zwembaden.
 • Verblijft u op de camping met een camper, caravan of tent – zonder eigen sanitair? Breng dan een bezoek aan ons vernieuwde toiletgebouw: hier vindt u ruim opgezette, luxe doucheruimtes met regendouche en grote wastafels. Daar spoelt u zich -na de sessie- in alle rust af.
 • Niets zo lekker als een warme kop thee voor of na een yogasessie. Deze zetten wij met liefde voor u, bij restaurant De Schoppe.

Een handige paklijst voor yoga-liefhebbers

Naast de standaard benodigdheden (voor kamperen of onze accommodaties), adviseren we om de volgende spullen in te pakken:

 • Yogamat
  Het liefst een lichtgewicht variant, die u eenvoudig opvouwt en meeneemt in uw bagage.

 • Yogakleding
  Comfortabele, ademende kleding die geschikt is voor beweging (leggings, korte broeken, tops en shirts).

 • Yogariem en -blokken
  Een riem voor rek- en strekoefeningen en een blok voor het ondersteunen en verdiepen van poses.

 • Handdoek en een lichtgewicht deken
  Een kleintje, voor zweet. En een grote, voor de yogasessies buiten. De lichtgewicht deken gebruikt u voor de eindontspanning en is vooral handig op koudere dagen (ook handig als extra laag onder uw yogamat!).

 • Waterfles, zonnebrandcrème en hoed/pet
  Met voldoende water blijft u gehydrateerd en met zonnebrandcrème en een hoed/pet beschermt u uw huid tegen de zon.

 

Download een van onze handige paklijsten

Uiteraard heeft u ook nog spullen nodig voor het kamperen of tijdens uw verblijf in een van onze accommodaties. Deze spullen bundelden wij in slimme checklists, die u hieronder direct aanvraagt:

Paklijst voor kamperen downloaden Paklijst voor accommodaties downloaden

Hendrik-Jan Mensink
Eigenaar De Twee Bruggen