13 december 2023

Dagje uit naar Duitsland: de leukste uitjes nét over de grens

Een dagje uit naar Duitsland is vanuit Winterswijk zo gepiept: als u 8 kilometer naar het oosten reist, bevindt u zich op de Duitse grens. Dat maakt ons misschien een klein beetje Duitsland-experts. Daarom delen wij maar al te graag onze kennis met handige tips (binnen een straal van maximaal 35 kilometer vanuit Winterswijk). 

Zodra u de Duitse grens passeert, overheerst er vanzelf een vakantiegevoel. De architectuur, Duitse taal en het gevarieerde (natuurlijke) landschap zijn bij de meeste Nederlanders vertrouwd, maar doen tóch buitenlands aan. Dat maakt Duitsland een favoriete bestemming voor een dagje uit!

Reist u naar Duitsland via Winterswijk? Dan delen wij graag onze tips over…

Daarnaast geven wij u extra informatie:

TB20230717 0534 HDR

Combineer Duitsland met de Achterhoek!

De Achterhoek vormt dé perfecte uitvalsbasis voor een dagje uit naar Duitsland. Tegelijkertijd is de een mooie vakantiebestemming – er valt immers van alles te beleven…

Hoe u de beste keuzes maakt voor uw vakantie in de Achterhoek, leest u in ons gratis e-book:

  • Doe alvast wat inspiratie op…
  • Kies de beste reistijd
  • Boek uw vakantie op tijd!
  • Kies een accommodatie of kampeerplek
E-book aanvragen

Dit zijn de leukste uitjes, nét over de grens bij Winterswijk

Beleef de Duitse cultuur en historie in deze plaatsen

Op slechts 19 kilometer van Winterswijk, vindt u de charmante stad Bocholt. Een favoriete dagbestemming bij veel Nederlanders en dat is niet voor niets: de historische architectuur (zoals het oude stadhuis en enkele kerken), het diverse winkelaanbod en het groene stadspark zorgen ervoor dat u zich niet hoeft te vervelen!

  • Bewonder het Historischen Rathaus, in het centrum van de stad. Het unieke gebouw wordt gekenmerkt door de Renaissance stijl en is absoluut een eyecatcher.
  • Bij het Rathaus vindt wekelijks een markt plaats op donderdag waar u de typische Duitse gezelligheid ervaart. Wist u dat Bocholt over meer dan 350 winkels beschikt? Openingstijden zijn van maandag t/m zaterdag, van 10:00 uur tot 19:00 uur.
  • Ontsnap aan de drukte van de stad met een wandeling door Stadtwald Bocholt. Wandel bijvoorbeeld rond de Aasee, waar u ook het strandcafé tegenkomt voor een culinaire tussenstop.

Iets dichterbij -op slechts 11 kilometer- ligt de stad Vreden. Kleiner dan Bocholt, maar zeker niet minder leuk! Ook deze stad staat bekend om de architectuur én er is gedurende het jaar van alles te beleven: van de kermis en de kofferbakverkoop tot festivals. De Nederlander voelt zich hier ongetwijfeld thuis: in Vreden stapt men namelijk het liefst op de fiets! (Pssst, in Vreden huisvesten zich ook flamingo’s! Daarover leest u verderop meer).

Of reis naar Stadtlohn, een stadje dat op 19 kilometer ligt van Winterswijk. Ook hier proeft u de rustige, authentieke Duitse sfeer. De stad biedt winkels en interessante historische locaties zoals oude ruïnes, monumenten en kerken zoals St. Otger.

Geniet van de natuur en ga op avontuur

Het Zwillbrocker Venn bevindt zich in Vreden en is een uniek natuurreservaat en moerasgebied, waar een zeldzame flamingokolonie huisvest van maart tot mei. Het is dan ook de meest noordelijke broedplaats voor flamingo's in Europa. De Sankt Franziskus kerk fungeert als startpunt voor een 6 kilometer lange wandelroute door het veengebied. Tijdens uw tocht passeert u schuilhutten met uitzicht op de flamingo's en een kokmeeuwenkolonie.

Van Velen langs Borken, Rhede en Bocholt slingert de rivier Bocholter Aa richting Nederland. De rivier is maar liefst 58 kilometer lang en wordt omgeven door natuur en diverse recreatiemogelijkheden:

  • de Pröbsting See in Borken
  • de waterkrachtschroef in Rhede
  • de Bocholter-Aasee
  • waterburcht in Anholt

Wilt u zo veel mogelijk van de rivier en haar omgeving zien? Pak dan de fiets en volg een van de vele fietsroutes die u via een knooppuntensysteem eenvoudig volgt. Maak voor de terugreis eventueel gebruik van de FietsenBus, die van 1 mei t/m 3 oktober rijdt op zon- en feestdagen.

Bezoek een van de vele kastelen in het Münsterland. Daar staat deze regio immers bekend om: Hier staan namelijk méér dan 100 kastelen, burchten en paleizen. Nu is het natuurlijk onmogelijk om álle kastelen te bezoeken, dus daarom hebben wij een paar voor u op een rij gezet:

  • Kasteel Ahaus: een barokkasteel met een museum en park, op 27 kilometer van Winterswijk
  • Burg Gemen in Borken: een historisch kasteel met pittoresk park, op 19 kilometer van Winterswijk
  • Kasteel Anholt in Isselburg: een waterbrucht met museum, op 31 kilometer van Winterswijk

Als u Kasteel Anholt bezoekt, ga dan ook even naar Biotopwildpark Anholter Schwweiz. Het park ligt in het meest westelijke puntje van het Münsterland en is een thuis van maar liefst 50 diersoorten. Een makkelijk toegankelijk pad leidt u -in maximaal 6 kilometer- langs de verblijven van deze dieren: van wolven, lynxen, rendieren tot bizons. Wandel ook door de wei met ezels, die u stimuleren om brokjes te halen uit de daarvoor bestemde machines. Een unieke belevenis voor het hele gezin!

Ook leuk voor de kids!

Gaat u op pad met uw kids? Breng dan een bezoekje aan Ketteler Hof. Het ‘Freizeitpark’ ligt middenin natuurpark Hohe Mark, bij Halter am See in Duitsland, en is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Zij beleven hier van alles: van een natuurpad dat door het bos slingert, hoge klimtorens en talloze springkussens tot spannende waterglij- en rodelbanen.

Toe aan iets meer actie? Dan mag Movie Park Germany niet ontbreken aan het lijstje. Hiervoor moet u wel iets verder rijden (67 kilometer), maar dan heeft u wel het ultieme dagje uit: met maar liefst 7 achtbanen en 4 waterattracties, verspreid over verschillende themagebieden, dompelt u zich onder in de wereld van Hollywood, snelle achtbanen en toffe shows.

De rit naar Wildpark Frankenhof, door de bossen van de Hohe Mark, is al een ervaring op zich. Dit familievriendelijke dierenpark combineert natuur met plezier: het biedt ruime leefgebieden voor diverse dieren, zoals wildzwijnen, wolven, bizons, herten en lynxen. Kinderen halen hun hart op in het Sprookjesbos, waar verhalen tot leven komen, en op de Avonturenspeelplaats met een hoge klimtoren en roetsjbaan. Voor verkoeling zorgt de waterspeelplaats, perfect voor warme dagen.

Bezoek de lekkerste culinaire hotspots

De lekkerste plekjes in Duitsland vindt u hier:

  • Reidick in Bocholt, ligt op 16 kilometer van Winterswijk. In dit restaurant – een echt Duits familiebedrijf – schuift u aan voor heerlijke (Duitse) barbecuegerechten.
  • Als u binnenstapt bij Zur Alten Post in Vreden, gaat u even terug in de tijd. Het donkere interieur weerspiegelt de typische Duitse gezelligheid. Hetzelfde geldt voor het eten: welk authentiek Duits gerecht kiest u?

Of proef Duitsland gewoon in Nederland: middenin Winterswijk vindt u het restaurant Wunderbar, waar u Deutsche qualität proeft met uitzicht op de Winterwijkse markt.

Of ga voor een ontspannen dagje…

Bij sauna- en waterwereld Bahia in Bocholt vermaakt u zich een hele dag. Van een avonturen- en actiebad tot een wedstrijdzwembad. Oh, én glijbanen, een wildwaterbaan en een buitenbad. Ideaal als u er met uw kinderen op uittrekt.

Gaat u met uw partner op pad? Overweeg dan om een wellnessmassage te boeken. Of ontdek de wereld van Hamam, waar massagetechnieken met warmte, water, stoom en schuim worden gecombineerd. Gaat u liever naar de sauna? Ook dán haalt u uw hart hier op: u kiest uit maar liefst 10 verschillende sauna’s, die grenzen aan de saunatuin…

En dat alles ligt op slechts 24 minuten rijden van Winterswijk.

Praktische informatie voor uw dagje uit naar Duitsland

Reizen naar Duitsland

Winterswijk ligt aan de grens met Duitsland. Het is zelfs mogelijk om tijdens een wandeltocht de grens te passeren. Daarom reist u eenvoudig naar onze oosterburen op verschillende manieren:

  • Met de auto bent u zo in Duitsland. Zo kost het slechts 25 minuten om Bocholt te bereiken. De wegen ernaartoe zijn rustig en files komen nagenoeg niet voor.

  • Het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer naar Duitsland te reizen. Zo reist u per bus al in 40 minuten naar Bocholt.

    Er zijn verschillende manieren om met de bus en trein te reizen:

    • Pak de T10 naar Barlo vanaf Station Winterswijk
    • Pak de R71 naar Vreden vanaf Winterswijk centrum
    • Ga met de trein naar Aalten en stap over op de C11 (bus) naar Bustreff

      Raadpleeg altijd 9292.nl voor het beste reisadvies.

  • Stapt u graag op de fiets? Ook dán is Duitsland een prima bestemming vanuit Winterswijk. De afstand is goed te doen voor (ervaren) fietsers en het landschap in het grensgebied is erg mooi.

Wat u écht niet mag vergeten mee te nemen…

Voor de zekerheid, zodat u de belangrijkste spullen niet vergeet voor uw dagje uit:

  • Reisdocumenten zoals een identiteitsbewijs
    Neem altijd een geldig identiteitsbewijs mee, zelfs voor een korte bezoek over de grens.
  • Pinpas én contant geld
    De meeste Duitse plaatsen accepteren kaartbetalingen. Maar het komt soms voor dat er geen pinautomaat aanwezig is. Zeker in kleine, lokale winkeltjes. Voor die momenten is het slim om contant geld mee te nemen.
  • Klein vertaalgids (of een vertaalapp)
    Veel Duitsers spreken Engels, maar ze waarderen het nóg meer als u probeert hun taal te spreken.
  • Kleren voor het weer
    Check voor vertrek de weersvoorspelling en stem uw kleding erop af.
  • Eten en drinken
    Voor onderweg en vooral op zondag en feestdagen, wanneer winkels en restaurants gesloten zijn in kleinere steden/dorpen.

De Twee Bruggen als uw uitvalsbasis voor een ontspannen Duits dagje uit

Sla twee vliegen in één klap en combineer uw dagje uit met een kort of lang verblijf bij De Twee Bruggen in Winterswijk. Zo combineert u de culturele diversiteit (Achterhoekse nuchterheid en Deutsche Gemütlichkeit), leert u over de grensoverschrijdende geschiedenis van onze regio en hoeft u zich geen zorgen te maken over lange(re) reistijden terug naar huis.

TB20230717 0534 HDR

Combineer Duitsland met de Achterhoek!

De Achterhoek vormt dé perfecte uitvalsbasis voor een dagje uit naar Duitsland. Tegelijkertijd is de een mooie vakantiebestemming – er valt immers van alles te beleven…

Hoe u de beste keuzes maakt voor uw vakantie in de Achterhoek, leest u in ons gratis e-book:

  • Doe alvast wat inspiratie op…
  • Kies de beste reistijd
  • Boek uw vakantie op tijd!
  • Kies een accommodatie of kampeerplek
E-book aanvragen